HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Paranormalno 2 - Nastavak koji je stravičniji od originala

Go down 
AuthorMessage
Karla.
Administrator Foruma
Administrator Foruma
avatar

Broj postova : 5226
Join date : 2009-08-18
Age : 23
Lokacija : u svom svijetu.

PostSubject: Paranormalno 2 - Nastavak koji je stravičniji od originala   Fri Jan 07, 2011 5:08 pm

Nastavak superuspješnog prvijenca ne nudi novosti i znatno je slabiji film, ali još uvijek napet i strašan

Paranormalno' je dobar primjer iznimno jeftine produkcije pretvorene u zlatni rudnik. Snimljen za 15 tisuća dolara, utržio je gotovo 200 milijuna i pokazao da nije sve u budžetu, već i u sposobnosti filmske ekipe. No opet, riječ je o žanrovskom ostvarenju koje općenito, filmski gledano, ima mnogo mana, ali usprkos njima uspijeva biti itekako zastrašujuće putem lukavog kadriranja i postupnog građenja napetosti. Naravno, Hollywood nije dugo čekao i nastavak je tako pred nama, s povećanim budžetom i drugom filmskom ekipom. Je li u pitanju samo recikliranje ili možda čak i bolji film?

Nakon provale u kuću, obitelj postavlja sigurnosne kamere u nadi da se nešto slično neće ponoviti. Uskoro, počinju se odvijati tajanstvene aktivnosti tijekom noći kao micanje predmeta i čudni zvukovi. Te pojave postaju sve aktivnije i putem sigurnosnih kamera prava istina će pokazati da je u pitanju nešto mnogo strašnije nego što su mogli zamisliti.'Paranormalno 2' zadržava isti pristup prvijenca, ovoga puta uglavnom snimljen protuprovalnim kamerama, ali konačni osjećaj se ne mijenja. Znači u pitanju je dokumentaristički 'realan' prikaz duhovno/demonskog opsjedanja određenih osoba. Problem jest u nastojanju da se sve doima 'veće', tipično za Hollywood. Dok smo u prvom imali osobnije iskustvo prateći samo dva lika, i to jednom kamerom, ovdje imamo cijelu obitelj i više kamera. Takav potez odmiče nastavak od šarma prvijenca i svakako narušava ukupnu jezu kao i vezanost za likove. Istina, u prvom naslovni likovi nisu bili vrhunac filmske umjetnosti, ali potpuna koncentracija na njih ipak je pružila određenu povezanost i samim time veću napetost. Moglo bi se reći da nas ovdje nije baš briga ni za koga jer je koncentracija razbacana svako malo od jednog do drugog lika i u konačnici nijedan ne pruža dovoljno da bi nas prikovao za ekran. Ne pomaže ni dijalog koji je pokazatelj slabog scenarija s često glupim, nelogičnim ponašanjem likova, kao i nelogičnim scenama. Prednost prvijenca je u tome što likovi prihvaćaju prisutnost duha i odlučuju dokumentirati cjelokupni fenomen. Time je postignuta određena logika kako je film snimljen i zašto se sve uopće snima, dok u nastavku razlozi bivaju nategnuti i često besmisleni. No maknemo li mane, ostaje nam ipak često zastrašujuće iskustvo. Ideja statičnih noćnih kadrova gdje tajanstvena paranormalna pojava polako biva sve aktivnija još uvijek je efektna, pogotovo jer se ne koriste napuhani vizualni ili zvučni efekti, već mašta gledatelja i moć pretpostavke. Iako više kamera umanjuje intimnost kakvu smo vidjeli u prvom filmu, njihova prisutnost ipak pruža novitete jer omogućava kombiniranje više kutova i tako par iznimno upečatljivih scena.

Iako slabiji od jedinice i često samo ponavljanje istih ideja, 'Paranormalno 2' često uspijeva biti isto toliko napet i stravičan (u par sekvenci čak i više) i može se preporučiti ljubiteljima originala. U pitanju je film koji uistinu može zastrašiti, ali ne nudi više od toga, stoga služi najviše kao zabavno 'skok šok' večernje iskustvo, a vrhunski moderni horor film sigurno nije.


___________
Izvor : http://www.tportal.hr/showtime/film/104940/Nastavak-koji-je-stravicniji-od-originala.html

_________________


o8.o6.2o11.♥️


Back to top Go down
View user profile
 
Paranormalno 2 - Nastavak koji je stravičniji od originala
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Koji ESC vam je bio najdraži?
» RUSIJA | Alexej Vorobjov — „Get You“
» Plugovi OLT
» Hayrolin Dvougao (nastavak-season3)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Off topic :: Music&TV :: Zanimljivosti-
Jump to: